telefon : 224 917 908
 

HOME

Kurz.Průvodce cestovního ruchu

Kurz Průvodce pro region Praha

Zkouška.odborné způsobilosti

Zkouška Průvodce pro reg.Praha

Seminář - Průvodce Delegát

Kurz Pracovník cestovní kanceláře

Naše škola a učebny

Nadstandardní služby
při kurzech


Služby pro školy a pro firmy
Služby pro průvodce
Služby pro cestovní kanceláře

Kontakty
Linky

O jednom africkém chlapci           www.charita-adopce.cz

Autor : Zdeněk Horenský, http://web.telecom.cz/kaprnoviny

Jmenuje se Joseph, žije v Africe v Ugandě ve vesnici Kitala, v lednu mu bude šestnáct let. Joseph je sirotek, oba jeho rodiče  zemřeli když mu bylo pět let. Bydlí u své tety a sourozence nemá. Tetě pomáhá v domácnosti a na malém políčku, než jde ráno do školy, má každodenní povinnost nanosit na celý den vodu. Na tom, že denně může chodit do školy, dostávat uniformu a školní pomůcky se podílíme také tak trochu my.
Kdo jsme my? Průměrná rodina s jedním už dospělým dítětem, s průměrnými příjmy žijící v České republice někde uprostřed Evropy , daleko od Afriky, daleko od Josepha. Co máme společného a proč o tom vlastně píšu? Jen to, že Joseph se stal naším adoptivním synem v rámci projektu Arcidiecézní charity Praha „Adopce na dálku“ a my se stali jeho adoptivními rodiči.

Byla to vlastně náhoda, tak jako mnoho věcí v životě lidském. I když jsme již dříve o něčem podobném uvažovali, neměli jsme žádnou konkrétní představu, jak se taková nějaká věc dá zařídit. Jednou jsme se v nějakém časopise dočetli o projektu Adopce na dálku a inspirováni tímto článkem jsme nahlédli na internetové stránky Arcidiecézní charity Praha, kde jsme získali podrobnější informace a v databázi dětí k adopci jsme si hned jedno vybrali. A to byl právě Joseph. Proč jsme si z řady dětí vybrali právě jeho také nelze jednoznačně říci. Všechny ty děti by potřebovali alespoň tu malou pomoc, kterou je jim možno prostřednictvím tohoto projektu poskytnout a to za sedm tisíc korun ročně, aby mohli chodit do školy, neboť jen tak se časem jejich životní podmínky mohou změnit k lepšímu. Vybrali jsme si ho snad proto, že je sirotek a nemá ani sourozence.

Joseph nám hned na náš první dopis odpověděl sám docela dobrou angličtinou, kterou se ve škole učí a ta je v Ugandě úředním jazykem, jinak se v jejich kraji mluví jazykem nebo nářečím luganda. Je to již pátý rok co je naším synem na dálku, za tu dobu jsme si s ním vyměnili již mnoho dopisů, Joseph píše tak asi pět dopisů za rok. Zpočátku jen pár zdvořilostních frází a poděkování, později se rozepsal také o sobě a své tetě, o prostředí ve kterém žije, o přírodě, jezeře Ukerewe, řece Nilu a horách které tam mají, o zvířatech která tam u nich žijí a do každého dopisu přidal nějakou svoji malůvku. Také často píše o své škole, o oblíbeném učiteli a svém oblíbeném předmětu, kterým je matematika, a také o tom, že by se jednou chtěl stát učitelem. Má rád fotbal, kterému se ve volném čase věnuje se svými kamarády, o kterých už nám také něco napsal. Také se vždy pochlubí tím, že dostal novou školní uniformu, sešity a další školní pomůcky. Nelze pomoci všem, kteří by pomoc potřebovali. Nás však velmi těší, že můžeme pomáhat alespoň tomuto chlapci, neboť se mu dostane vzdělání, což je pro jeho další život to nejdůležitější, co může dostat. Pokud se mu jeho přání vyplní a stane se učitelem, bude učit a vychovávat další generaci a jejich životní podmínky se budou.určitě zlepšovat. 

V jednom dopise byla i tři vánoční přání (touhy) tohoto chlapce z Afriky:  Ať je mír, ať je radost, ať je naděje. Díky němu dnes už například víme to, co bychom zřejmě nikdy nevěděli, třeba jak se  v jazyce luganda pojmenovávají některá zvířata, že pes je Embwa, žába je Ekikere, opice  Ezzike, ježek  Namuninungu a žirafa že je Entuluge. Z jeho dopisů jsme poznali, že má radost z malých drobných dárků a fotografií, které mu občas v dopise zašleme a že je rád a váží si toho, že má své vzdálené rodiče. Náš život je naopak velmi obohacen vědomím, že někde sic i daleko v Africe je někdo, komu tímto způsobem můžeme pomáhat jak k prožití možná šťastnějšího dětství s možností navštěvovat školu a vzdělávat se, tak i k  jeho budoucímu životnímu uplatnění.  Znovu podotýkám, že nelze pomoci všem, ale umožní-li někdo další nějakému dalšímu dítěti přístup ke vzdělání, současná Afrika bude postupně také měnit svou podobu. A k důvěryhodnosti tohoto projektu lze dodat jen to, že člověk opravdu ví, kam a jak jeho peníze byly investovány a že nebyly anonymně zneužity.

Staňte se průvodcem turistů !

Zápis do kurzů průvodců zahájen ! 

Pořádáme kurzy a zkoušky cestovního ruchu, kurzy a zkoušky pro
průvodce Prahou, kurzy pro pracovníky cestovních kanceláří, hotelů a
informačních center. Konáme rekvalifikační a doškolovací kurzy.
Připravíme školení přesně dle Vašich požadavků.

 


O průvodcování, o zkoušce .......
Jak nejlépe uspět u zkoušky
Jak se připravit na zkoušku
Jak si najít práci průvodce
Nejčastěji kladené otázky
Živnostenský list a průvodce


Aktuality, různé ........
Pozvánka na Vysočinu
Zámek Hořovice
Ekonomika CR
Veduta jako historický pramen
Nečekaná noční návštěva
Umíte prohrávat ?
České muzeum stříbra
Židovské muzeum 2005
Druhy časů
Návrat z Vídně r. 1969
Naše návštěva Máslovic
Jak vybrat správný jazykový kurz
Něco z historie Bratislavy
Václav Špála
Jak získat Živnostenský list
Ilegální přechod hranic
Jel Jaromír do ciziny
Příběh mrazivé sobotní noci v Hidasnémeti
Sám na Sahaře
Literatura pro prův.reg.Praha
Jak se správně píše ?
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Praha - archiv článků
Česká republika - archiv článků
Evropská unie - archiv článků
Archiv článků - různé

     
Holiday Tour - chalupy, chaty, priváty, rekreace, dovolená
     
           
 
Zde vždy naleznete nové aktuální informace, články, novinky nejen pro průvodce.
Pomozte nám vytvářet tento web ! Pište nám příhody průvodcování, různé zajímavosti, pošlete fotografie, zveřejníme je zde !

Osobní návštěva je možná pondělí až pátek od 9,00 do 17,00 hodin

TYRKYS, škola cestovního ruchu, Na Moráni 5, 120 00 Praha 2, tel: 224 916 485 fax: 224 922 452, email:tyrkys@jomys.com
Publikování nebo další šíření obsahu serveru tyrkys.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.