Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

Noc kostelů 2014

23. května proběhne na různých církevních místech v České republice tzv. Noc kostelů. Jejím cílem je ukázat široké veřejnosti krásu křesťanského umění, ale také nabídnout setkání s lidmi, kteří chtějí sdílet svou víru a obdarování. Kromě kulturního zážitku nabízí Noc kostelů také různé duchovní služby, jako například modlitby.

Noc kostelů si klade za cíl představení církve a víry světu, to vše nenucenou cestou. Organizátoři chtějí oslovit návštěvníky, ale ne jim vnucovat své ideály. Proto se budou snažit o vytvoření příjemného prostředí pro setkávání, kulturní představení nebo rozličné zážitky. V některých kostelech se návštěvníci dostanou i do jinak nepřístupných míst. Všechny vstupy do kostelů byly zdarma.

Organizátoři doufají, že Noc kostelů není jen jednorázovou akcí, ale že je pomyslným startem pro širokou veřejnost, které se v kostelích zalíbí a začne do nich pravidelně docházet i mimo zvláštní kulturní akce.

Noc kostelů 2014 se nese v ekumenickém duchu. To znamená, že do projektu byly kromě katolické církve zapojeny i další křesťanské církve, které jsou členy Ekumenické rady církví ČR. Všechny objekty se do projektu zapojily dobrovolně a připravily svůj vlastní program – mohlo se jednat o komentované prohlídky, různé druhy workshopů či kulturní představení. Celá Noc kostelů je koordinována biskupstvími. 

Novinkami roku 2014 je vydání pexesa s modlitebnami, kostely a chrámy zapojenými do projektu nebo magnety s logem Noci kostelů. Za zmínku stojí i aplikace iKostel dostupná pro všechny majitele tzv. chytrých telefonů, která přinesla zajímavé informace o projektu i o kostelech samotných. Připraveny byly samozřejmě i tištěné brožury se zajímavými informacemi nebo s programem.

Záštitu nad letošním ročníkem převzali například Mons. Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský, Mgr. Joel Ruml, předseda ERC ČR, RNDr. Petr Nečas, předseda vlády ČR, stejně jako většina hejtmanů a primátorů.

Více informací o zajímavých objektech Noci kostelů 2014 v Praze naleznete v našem článku ZDE.(1. část), ZDE (2. část) a ZDE (3. část).

Více informací o zajímavých objektech Noci kostelů 2014 ve Středočeském kraji naleznete ZDE (1. část) a ZDE (2. část).

Více informací o tematických okruzích Noci kostelů 2014 naleznete v našem článku ZDE.

Více informací o projektu Noc kostelů naleznete na stránkách www.nockostelu.cz

 

Tefonujte  na 224 916 485, pište na kurzy@tyrkys.cznavštivte nás osobně Na Moráni 5, Praha 2

TYRKYS, cesta ke vzdělání a úspěchu na jednom místě - kurzy, zkoušky, semináře  
Průvodce cestovního ruchu

Průvodce Prahou 

Spojený kurz Průvodce cestovního ruchu a region Praha 

Místní zástupce cestovní kanceláře -  Delegát

Pracovník cestovní kanceláře 

Přednášky z historie a dějin umění 

Semináře první pomoci 

Zdravotník zotavovacích akcí

Cizí jazyky pro cestovní ruch 

Účetnictví a daně pro cestovní ruch 

Doškolování pedagogů - akreditace DVPP 

Další kurzy a semináře