Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

"Noc kostelů" se konala 1. června 2012

Kostely v České republice otevřely své brány návštěvníkům v noci 1. června 2012. K této celostátní akci se připojí také některé památkové objekty sousedních států, a to na Slovensku či v Rakousku. Pro všechny budou připraveny komentované prohlídky, výstavy, koncerty či speciální programy pro děti.

"Noc kostelů" vznikla před sedmi lety ve Vídni. O čtyři roky později se tato kulturní akce rozířila k nám do České republiky. V loňském roce se zapojilo 939 českých kostelů. O akci "Noc kostelů" je opravdu velký zájem, což dokazuje i zaznamenaných 300 000 návštěvnických vstupů v roce 2011.

Otevřeny jsou vždy stovky kostelů po celé ČR a můžete se tak podívat na jejich uměleckou výzdobu či se zúčastnit některého kulturně-duchovního programu, kde nechybí koncerty, prohlídky a divadelní představení. V některých z kostelů si můžete dokonce zkusit zahrát na varhany či si prohlédnout sakristii a klášterní zahrady.

V Praze se letos veřejnosti otevřelo více než 200 kostelů a po celé republice něco přes 1000 objektů. Kromě České republiky se "Noci kostelů" účastní také další země, jako je např. Rakousko, Slovensko, Německo či Nizozemí.

Ukázka programu některých kostelů:

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě - v 18.00 hodin se konala mše svatá, v 19.30 četba z vyšehradských kronik a pamětí, dále Zpěvy liturgického roku, v 20.30 historická prohlídka baziliky, 21.30 varhanní koncert, před půlnocí zazněla Motlitba za českou zemi a její obyvatele a to vše ukončila Vyšehradská zvonkohra.

Kostel sv. Ludmily na Vinohradech - v 18.00 hodin se konala mše svatá, o přestávce a mezi 22.-23.00 možnost duchovního rozhovoru s knězem. Noc kostelů uzavřela Motlitba před spaním, Kompletář a závěrečné požehnání. Mezi 17.30-20.15 hod. v kostele probíhaly komentované prohlídky.

Chrám sv. Mikuláše na Starém Městě - ve 21.30 začal netradiční varhanní koncert. Dále ve 22.00 komentovaná prohlídka chrámu, ve 22.30 zpěv a to vše zakončil ve 23.30 varhanní koncert.

Kostel sv. Víta v Zahrádce - otevřeno od 18.00-21.15 hodin. Po celou dobu probíhala tvůrčí dílna pro děti i dospělé. V18.00 a 20.30 se konaly komentované prohlídky kostela, v 19.00 zazněl koncert s názvem "Doteky strun a kouzla měchu".

Více informací nalezenete na internetové stránce www.nockostelu.cz.

Staňte se průvodcem nebo delegátem ! Nabízíme kurzy a zkoušky pro

Tyrkys, škola cestovního ruchu, kurzy průvodců Průvodce cestovního ruchu nebo Průvodce pro region Praha

Spojený kurz Průvodce cestovního ruchu a region Praha

Semináře první pomoci a semináře první pomoci zaměřené na děti

Pracovník cestovní kanceláře nebo Delegát pro cestovní kancelář

Doškolovací a zájmové semináře pro nejširší veřejnost