Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

NOVINKA Petr Brandl a kostel sv. Markéty v Břevnově - Br1/2018

12. listopad 2018, Pondělí

Seminář Petr Brandl a kostel sv. Markéty v Břevnově se koná dne 12. listopadu 2018 (pondělí) od 17:15 - 19:45 v TYRKYSu, cena 400 Kč

 

Petr Brandl a kostel sv. Markéty v Břevnově

 

Kostel sv. Markéty v Břevnově a místní benediktinský klášter jsou nedílně spjati s donátorskou aktivitou místních opatů v době baroka.

Z nich svým komplexním přístupem vynikal opat Otmar Zinke.

Díky němu je komplex zdejšího kláštera pokládán i v evropském kontextu za jeden z nejucelenějších příkladů barokních klášterů vůbec.

Opat Otmar jako architekta zaměstnal od roku 1709 Kryštofa Dientzehofera, díky němuž je zdejší kostel sv. Markéty asi nejkrásnějším příkladem tzv. pronikové barokní architektury.

Tento vrcholný architektonický projev své doby se opat Otmar rozhodl vyzdobit podle jím vymyšleného ikonografického systému, ve kterém měly být připomenuty nejen dějiny kláštera, nejdůležitější postavy benediktinského řádu a obecněji dějin církve, ale i jeho osobní patron sv. Otmar.

Do tohoto systému byl pojat i cyklus šesti oltářních obrazů od mistra našeho vrcholného baroka Petra Brandla.

Petr Brandl na obrazech pro kostel sv. Markéty pracoval velmi soustředěně a vytvořil jeden ze svých nejkvalitnějších malířských souborů.

Z hlediska architektury celku kostela je nesmírně zajímavé i zakomponování Brandlových obrazů do iluzívně malovaných oltářních architektur.

Přednáší: PhDr. Rudolf Pošva, CSc - historik umění, zkušený průvodce

Koná se: 12. listopadu (pondělí) od 17:15 - 19:45 hodin v TYRKYSu
Cena: 400 Kč zahrnuje (vlastní přednášku, prezentaci na CD, osvědčení o absolvování semináře)

Přihlaste se ještě dnes! - poslední 4 místa! 

 

 



Detail kurzu

Cena: 400 Kč *

 

Přihlášku mužete také zaslat e-mailem na adresu kurzy@tyrkys.cz nebo ji doručit osobně do naší kanceláře. V případě, že posíláte přihlášku e-mailem a neozveme se Vám nejpozději následující pracovní den, prosím, zatelefonujte na číslo 224 916 485.

* Cena obsahuje vlastní kurzovné, studijní materiály na CD a vstupné do památkových objektů. Cena nezahrnuje cenu odborné a jazykové zkoušky, jejíž vykonání zcela závisí na vůli posluchače.