Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

NOVINKA - Poznejte tajemství pražských pomníků - Pmn1/2018

24. říjen 2018, Středa

Seminář Poznejte tajemství pražských pomníků se koná dne 24. října 2018 (středa) od 17:15 - 20:00 v TYRKYSu, cena 400 Kč

  Telefonujte na 224 916 485, pište na kurzy@tyrkys.cznavštivte nás osobně Na Moráni 5, Praha 2

Klikněte na tlačítko přihlásit! (na konci stránky dole)

Chcete poznat nejzajímavější pražské pomníky? 

Dozvíte se:
  

Co  je vlastně pomník“?  

Seznámíte se s jednotlivými pomníky v Praze, dozvíte se, proč vznikly, jak byly financovány a historii realizace 

 Za zcela zásadní z hlediska pojetí pomníku pokládám období přelomu devatenáctého a dvacátého století, kdy vzniká typ pomníku, jehož cílem je interpretace základního smyslu českých dějin. V tomto ohledu je zajímavý již pomník sv. Václava. Vrcholem tohoto směřování pak jsou pražské secesní pomníky Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí a pomník F. Palackého na stejnojmenném náměstí. V podobném duchu je pak nutno hodnotit i jednu neuskutečněnou akci, a sice pomník nebo památník na Bílé hoře. 

Z hlediska historie pomníku jako druhu umělecké tvorby je jakási krize pomníku zaznamenatelná ve dvacátých letech dvacátého století a zhmotněná Šaldovým článkem „Mor pomníkový“. Tato situace se do značné míry promítá i do soutěží na pomník nebo památník na Vítkově. Také tato problematika se v přednášce objeví.

Zajímavé v tomto ohledu je,  že pomníky vzniklé v období první republiky, a to včetně těch zničených za německé okupace, jsou víceméně klasického „myslbekovského“ typu. Rehabilitace tohoto typu pomníku pak je typická i pro období po druhé světové válce. Jedinou výjimkou je dnes již neexistující pomník J. V. Stalina, který se snažil jeho postavu interpretovat v nejširších souvislostech.

Pomníky vzniklé po změně režimu v roce 1989 jsou víceméně dvojího typu: buď „klasické“, nebo v různých experimentálních formách často kolísajících mezi pomníkem a památníkem.

Přednáší: PhDr. Rudolf Pošva, CSc.. 

Koná se: 24. října 2018 (středa) od 17:15 - 20:00 hodin v TYRKYSu 

Cena: 400 Kč zahrnuje (vlastní přednášku, prezentaci na CD, osvědčení o absolvování semináře - obdrží pouze průvodci cestovního ruchu)

Po ukončení semináře můžeme zůstat a neformálně diskutovat a vyměnit si další zkušenosti. 

Přihlaste se ještě dnes! 

Přihlášku si podejte již dnes, platbu postačuje zaslat cca 10 dnů před kurzem. 
Platit můžete bankovním převodem, v hotovosti, prostřednictvím portálu PayU - on line včetně platby platební kartou. 

V kurzech, které jsou zde zveřejněny, jsou ještě volná místa. Do kurzu se můžete přihlásit z této webové stránky pomocí tlačítka PŘIHLÁSITTaké můžete přihlášku zaslat e-mailem na adresu kurzy@tyrkys.cz nebo ji doručit osobně do naší kanceláře. V případě, že posíláte přihlášku e-mailem a neozveme se Vám nejpozději následující pracovní den, prosím, zatelefonujte na číslo 224 916 485. Je možné, že přihlášku pohltil antispamový program. Děkujeme za pochopení.

Klikněte na tlačítko přihlásit! 
Do přihlášky stačí napsat jméno a příjmení, telefon a e-mail - ostatní údaje doplníte později. 



Detail kurzu

Cena: 400 Kč *

 

Přihlášku mužete také zaslat e-mailem na adresu kurzy@tyrkys.cz nebo ji doručit osobně do naší kanceláře. V případě, že posíláte přihlášku e-mailem a neozveme se Vám nejpozději následující pracovní den, prosím, zatelefonujte na číslo 224 916 485.

* Cena obsahuje vlastní kurzovné, studijní materiály na CD a vstupné do památkových objektů. Cena nezahrnuje cenu odborné a jazykové zkoušky, jejíž vykonání zcela závisí na vůli posluchače.