Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

Ondřejov - prohlídka hvězdárny - BEZ7/2020

31. prosinec 2020, Čtvrtek

Telefonujte na 224 916 485, pište na kurzy@tyrkys.cz, navštivte nás osobně 

Telefonujte na 602 204 123 , pište na kurzy@tyrkys.cz, navštivte nás osobně 

Ondřejovská hvězdárna stojí na kopci Žalov nad obcí Ondřejov již více než sto let a patří k nejdůležitějším vědeckým pracovištím ve svém oboru v Evropě. Zabývá se pozorováním Slunce a dalších hvězd, meziplanetární hmoty či vysokoenergetických objektů ve vesmíru.

Během návštěvy se seznámíte s okolnostmi založení hvězdárny, v historické kopuli uvidíte expozici věnovanou vývoji hvězdárny a řadu zajímavých přístrojů. Dozvíte se o současném poslání observatoře i jejím významu v současném astronomickém světě.

Celý rozsáhlý areál je upraven jako park se vzácnými stromy a řadou kamenných plastik. Do něho jsou zasazeny secesní budovy a kopule původní hvězdárny, které navrhoval architekt Josef Fanta. Při procházce parkem můžete obdivovat i umístěné přístroje, např. trofejní německý radar ze 2. světové války. V severní části areálu pak navštívíte dvoumetrový zrcadlový dalekohled, největší dalekohled v České republice.

Naše prohlídka bude především zaměřena na historii hvězdárny a rodinu zakladatele.

Dozvíte se:

Přednáší:  Tomáš Bezouška, odborný lektor, specialista na technické památky, zkušený průvodce  

Koná se:    2. října 2020 (pátek)

Cena:  399 Kč 

Spojení

Sraz
15:00 hod. ve staré části hvězdárny u Šafaříkova muzea 

Přednáší:  Tomáš Bezouška, odborný lektor, specialista na technické památky, zkušený průvodce  

Rezervujte si místo včas! Malé skupiny studentů - počet míst je omezen!  Využijte výhodnou permanentku! 

 



Detail kurzu

Cena: 399 Kč *

 

Přihlášku mužete také zaslat e-mailem na adresu kurzy@tyrkys.cz nebo ji doručit osobně do naší kanceláře. V případě, že posíláte přihlášku e-mailem a neozveme se Vám nejpozději následující pracovní den, prosím, zatelefonujte na číslo 224 916 485.

* Cena obsahuje vlastní kurzovné, studijní materiály na CD a vstupné do památkových objektů. Cena nezahrnuje cenu odborné a jazykové zkoušky, jejíž vykonání zcela závisí na vůli posluchače.