tel: 224 917 908, fax: 224 922 452
 

HOME

Kurz.Průvodce cestovního ruchu

Kurz Průvodce pro region Praha

Zkouška.odborné způsobilosti

Zkouška Průvodce pro region Praha

Seminář - Průvodce Delegát

Kurz Pracovník cestovní kanceláře

Naše škola a učebny

Nadstandardní služby
při kurzech


Služby pro školy a pro firmy
Služby pro průvodce
Služby pro cestovní kanceláře

Kontakty
Linky

Sám na Sahaře

úryvek z knihy MUDr. Tomáše Burnoga, CSc. - Průvodcovské momentky. Více informací o knize a možnosti ji zakoupit získáte přímo u pana MUDr. Burnoga, CSc.

Sám na Sahaře

Když jsem v roce 1995 jel jako průvodce na poznávací zájezd do Tunisu, naučil mě můj kolega v práci, Palestinec, alespoň pár arabských výrazů. Tak už vím, že ahoj se řekne marhaba, děkuji šukran a pár dalších slov.

Tunis je nádherná země. Ne pro ty, co leží na pláži, ty jsou stejné jako v celém Středomoří. Ale Kartágo, amfiteátr v El Djemu, Kairouan- svaté islámské poutní místo (pokud muslim nemůže jít na pouť do Mekky, může si to odbýt sedmi poutními cestami do Kairouanu), solné jezero Chott el Jerid, troglodytská obydlí v Matmatě… to je ta pravá arabská romantika.

A Sahara…
Oblíbenou kratochvílí pro turisty je za raního rozbřesku výlet na velbloudech do pouště. I my jsme vyrazili. Moje 25ti členná skupina šla jako jeden muž. Nejzábavnější je, že vám Arabové donesou ty jejich hábity, každý si to obleče, původně jsem myslel, že to je jako recese, ale je to hlavně kvůli písku. A tak už když jsme nasedali na velbloudy, nevěděl jsem, kdo je kdo. Všichni vypadali stejně. Jakž takž jsem se orientoval podle bot, kdo je žena a kdo muž. Už nasedání na velblouda je velkou atrakcí. Na ležícího velblouda si sednete na takovou stoličku, kterou má na hřbetě. Velbloud si pak stoupne na přední nohy. Jako většina ostatních jsem to nečekal a zuby nehty jsem se držel stoličky, abych nesletěl po zádech dolů. Pak si stoupne i na zadní a vy máte co dělat, abyste nepřeletěli dopředu, jako když za prudké jízdy na kole zabrzdíte prudce přední brzdou. Podle řevu kolem jsem usuzoval, že se všem dařilo obdobně. Můj velbloud byl takový čtverák. Stále pomektával a vzpurně mával hlavou, když ho jeden ze dvou Arabů chtěl přimět k pohybu. Konečně byli všichni nahoře. Karavana vyrazila. Můj velbloud se nehnul ani o píď. Jeden průvodce byl vpředu, druhý vzadu. Cosi na mého velbouda zařval, práskl ho po zadku
a velbloud se rozkolébal. Tak jsme šli asi půl hodiny. Začínalo být to pravé saharské horko, slunce pálilo.

Průvodce šel k dalším, co byli vpředu. To neměl dělat. Jakmile se vzdálil, mé odbojné zvíře vybočilo ze stopy. Jelikož jsem byl poslední, nikdo si toho nevšiml. Karavana táhla dál a můj velbloud si to zahnul k nejbližší duně. A šup za ní. Bylo to rychleji, než jsem stačil zareagovat. Zvíře bylo konečně spokojeno. Nikdo ho nehonil, spokojeně pomektávalo a neslo mě tím pravidelným krokem neznámo kam.
Zkusil jsem to na něj česky. „Vrať se, ty potvoro jedna!“ zařval jsem na něj. Nevěnoval mi ani kapku pozornosti. Kolébal se dál A tady jsem si uvědomil, všude kolem mě písek, nahoře žhnoucí slunko a nikde nikdo, klid, jak je ten človíček na tom světě jen malilinkaté zrnko. Nicméně- začaly mi brnkat nervy. Zařval jsem na něj „marhaba“ , v blahé naději, že to s ním něco udělá. Zastavil. Raději jsem nic nedělal a řval jako na lesy o pomoc.
Za svou záchranu vděčím asi účastnici zájezdu Helence, která jela na velbloudu přede mnou. Asi za 10 minut si všimla, na rozdíl od našich arabských honáků velbloudů, že za ní nejsem. Gestikulací jim vysvětlila, že jsem asi někde pryč. Arabové konečně spočítali svou zvěř a zjistili, že jeden velbloud opravdu chybí. A tak karavana sesedla a jeden honák naskočil na velblouda a asi za dalších deset minut mě našel.

Věřte mi, mě těch 20 minut, kdy jsem byl úplně sám na Sahaře, mi stačilo. Jednu dobrou radu, pokud se nějakého takového výletu zúčastníte, nikdy nejezděte v karavaně poslední…

   
 

O průvodcování, o zkoušce .......
Jak nejlépe uspět u zkoušky
Jak se připravit na zkoušku
Jak si najít práci průvodce
Nejčastěji kladené otázky
Živnostenský list a průvodce

   

Aktuality, různé ........
Daňové povinnosti v lednu
Do Národního muzea zadarmo ?
Desatero MZV na cesty do ciziny
19. a 20. února -Holiday World
daně a danová soustava
Co o nás ví svět ?
Památník Jana Palacha
Symbolika českého státu
Langweilův model Prahy
Co víte o Národním divadle ?
Vývoj obchodních domů
Cow Parade

Znáte Máslovice ?
Zdravotní pojišťovny a pojištění
Zákon o zaměstnanosti a průvodci
6. vláda ČR
Sv. Václav pod lešením
Fotografování na Pražském hradě
Nová pokladna na Pražském hradě
Evropská norma, pojmy
Jak se rozšiřovala EU
Zajímavosti o zemích EU
Jak cestovat po EU
EU v číslech
Doklady a EU

   

Zde vždy naleznete nové aktuální informace, články, novinky nejen pro průvodce.
Pomozte nám vytvářet tento web ! Pište nám příhody průvodcování, různé zajímavosti, pošlete fotografie, zveřejníme je zde !
 

Osobní návštěva je možná pondělí až pátek od 9,00 do 17,00 hodin

TYRKYS, škola cestovního ruchu, Na Moráni 5, 120 00 Praha 2, tel: 224 916 485 fax: 224 922 452, email:tyrkys@jomys.com

             

Služby cestovního ruchu
chaty a chalupy v České republice Holiday Tour - chalupy, chaty, priváty, rekreace, dovolená

ubytováni a hotely : Ubytování v Praze , Hotely v Praze , Turistické služby

průvodcovské služby: Průvodce po Praze a České republice

doprava: Transfery po Praze , Limusine Servis - Mercedes S 430 L