Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

Horská služba České republiky v zimní sezóně 2012/2013

V zimní sezóně 2012/2013 zasahovala Horská služba více než 6000krát. Počet zásahů Horské služby se rok od roku zvyšuje. V letošní zimní sezóně bylo provedeno o 700 zásahů více než ve stejném období v loňském roce. Mezi nejčastější zranění patří zhmoždění, zlomeniny a poranění kloubů.

K nejvíce úrazům došlo při provozování sportovních aktivit – hlavně lyžování a snowboardingu. Nejvíce lidí se zranilo v Krkonoších, poté v Jeseníkách a Orlických horách. Ze zahraničních sportovců se zranilo nejvíce Poláků, Němců a Holanďanů.

V letošní sezóně došlo ke 12% nárůstu počtu zásahů Horské služby a také ke změně struktury zranění. Ubylo lehkých zranění a přibylo zranění vážnějších a tím pádem se zvýšil i počet zásahů pomocí vrtulníku.

Náčelník Horské služby České republiky, pan Jiří Brožek, poukazuje na to, že i přes neustálé rozšiřování kampaně za používání lyžařských přileb, akce Chraňte mozky a 10 FIS pravidel pro chování na sjezdových tratí, se počet vážných úrazů na sjezdovkách neustále zvyšuje.

V prosinci 2012 spustila Horská služba novou telefonní linku 1210, která je jednotným tísňovým číslem Horské služby. Během sezóny volalo na tuto linku větší množství lidí a náčelník Adolf Klepš tvrdí, že se díky ní urychlila a zjednodušila řada záchranných akcí.

Horská služba České republiky pracuje na dvou preventivních projektech, které mají pomoci ochránit životy a zdraví návštěvníků hor. Jeden z projektů se jmenuje S Jetíkem po českých horách, který představí turistům nejdůležitější a nejzajímavější místa vybraného horského regionu a zároveň je učí, jak se chovat bezpečně, aby se vrátili z výletu domů v pořádku. Na druhém projektu spolupracuje HS ČR s Besipem. Projekt se jmenuje Na kole jen s přilbou a je založen na principu cyklohlídek. Ve všech horských oblastech, kde působí HS ČR můžete potkat od června do září cyklohlídku, jejímž úkolem je upozorňovat cyklisty na nebezpečí jízdy na kole bez přilby. HS ČR vytvořila také Desatero rad pro bezpečný pohyb na kole v horském prostředí.

 

Tefonujte  na 224 916 485, pište na kurzy@tyrkys.cznavštivte nás osobně Na Moráni 5, Praha 2

TYRKYS, cesta ke vzdělání a úspěchu na jednom místě - kurzy, zkoušky, semináře  
Průvodce cestovního ruchu

Průvodce Prahou 

Spojený kurz Průvodce cestovního ruchu a region Praha 

Místní zástupce cestovní kanceláře -  Delegát

Pracovník cestovní kanceláře 

Přednášky z historie a dějin umění 

Semináře první pomoci 

Zdravotník zotavovacích akcí

Cizí jazyky pro cestovní ruch 

Účetnictví a daně pro cestovní ruch 

Doškolování pedagogů - akreditace DVPP 

Další kurzy a semináře