Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

Vánoční výstava v Betlémské kapli 2016

Základní informace o každoroční Vánoční výstavě pořádané Bonsai servisem Praha.

SLUNCE A BETLÉMY V BETLÉMSKÉ KAPLI 2016

ANEB OD POHANSKÉHO SLUNOVRATU PO KŘESŤANSKÉ VÁNOCE

Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli je letos opět výjimečná. Letošním ústředním motivem jsou prastaré kořeny vánočních svátků. Ty sahají až k oslavám zimního slunovratu. Tyto slavnosti byly významné už i pro staré Slovany a Kelty. Výstava je otevřena od 24.11.2016 do neděle 3.1.2017.

Otevírací doba:

denně 9.00 – 18.00 hod.

Otevírací doba – výjimky:

24.12. a 31.12.2016 9.00 – 14.00 hod.

25.12.2016 a 1.1. 2017 13.00 – 18.00 hod.

Vstupné:

- plné: 70 Kč

- snížené (děti, studenti do 26 let, důchodci): 35 Kč

Novinka – Kvíz pro návštěvníky výstavy

Zajímavým zpestřením (nejen) pro nejmladší návštěvníky je nově kvíz. Je určen malým i velkým návštěvníkům. Odpovědi můžete společně hledat v expozici výstavy. 

HARMONOGRAM LETOŠNÍHO ROČNÍKU

České Vánoce mají v kontextu evropských a světových oslav narození Ježíše Krista své neopakovatelné a výjimečné místo. Jsou křesťanské, ale mají zároveň nesmírný půvab lidové bezprostřednosti, humoru i pověrečných magií a věšteb, které si lidé po staletí předávali od dob pohanských až do doby současné.

Návštěvníci letos uvidí, jak již v dávných dobách lidé dokázali určit termín zimního slunovratu, který pro ně představoval velký svátek slunce. Slunce v tento den přestalo konečně zkracovat svou pouť po obloze a doba světlého dne se tak začala opět prodlužovat. V některých tradicích bývá tento čas oslavován také jako začátek nového roku.

V centru pozornosti by měly stát v současnosti nejrozšířenější zvyky adventu a Vánoc – sv. Barbora, sv. Mikuláš, sv. Ambrož a sv. Lucie, vánoční stromek s ozdobami a adventní věnec. Adventní věnec je relativně moderní zvykoslovný předmět. Vznikl v roce 1839 jako jakýsi adventní kalendář a stejně jako vánoční strom (Tannenbaum) vznikl v německém prostředí. S jistou nadsázkou lze říci, že v sobě spojuje prastarou metaforiku zeleně, symboliku ohně a kruhu, ale i křesťanský kříž, vavřínový věnec pro Ježíše, i ten adventní kalendář.

Jako již tradičně se budou vystavovatelé snažit poukázat na úžasnou rozmanitost tvorby betlémů z celých Čech i ze Slovenska. Ozdobené vánoční stromky a další zvykoslovné předměty budou pojítkem s dobou předkřesťanskou. Tentokrát bude mít na výstavě hodně prostoru slunce v nejrůznějších podobách.

Prezentována budou i různá stará řemesla, jimž se věnovali již staří Keltové, Germáni a Slované – tkaní látek na primitivních „stavech“, kovářství, tvorba keramiky, košíkářství, výroba švartnových náramků a dalších ozdob z tohoto málo známého materiálu, zhotovování předmětů z kostí a rohoviny.   

Kromě vánoční výstavy si můžete zpříjemnit adventní období návštěvou vánočních trhů.

Vánoční trhy jsou velmi oblíbené u našich i zahraničních návštěvníků Prahy. Podívejte se na termíny vánočních trhů v Praze a naplánujte si jejich návštěvu. Naši profesionální certifikovaní průvodci Vám ukážou tu nejkrásnější vánoční atmosféru.

A pokud ještě nevíte, co darovat svým blízským pod vánoční stromeček dáme Vám malý tip. Darujte dárkovou poukázku na kurz nebo seminář! 

Zdroj: http://www.vanocnivystava.cz; http://www.kudyznudy.cz

Aktualizace: DK 2.12.2015

Přečtěte si také: 

 Kdo může být průvodcem - průvodkyní? 

Jak se stát průvodcem - průvodkyní? 

 

 Jaké jsou konkrétní formy práce průvodce 

 Jaké jsou výhody práce průvodce - práce průvodce - práce snů

  Co všechno zajišťuje cestovní kancelář průvodci, když provádí mimo domov 

 Kolik jazyků můsí znát průvodce?    

 Jaké to je být průvodcem v památkovém objektu 
 
 Jak jsem se stala průvodkyní na Pražském hradě  
 
 Jak si co nejvíce usnadnit přípravu na zkoušku průvodce 

Tefonujte  na 224 916 485, pište na kurzy@tyrkys.cznavštivte nás osobně Na Moráni 5, Praha 2

TYRKYS, cesta ke vzdělání a úspěchu na jednom místě - kurzy, zkoušky, semináře  
Průvodce cestovního ruchu

Průvodce Prahou 

Spojený kurz Průvodce cestovního ruchu a region Praha 

Místní zástupce cestovní kanceláře -  Delegát

Pracovník cestovní kanceláře 

Přednášky z historie a dějin umění 

Semináře první pomoci 

Zdravotník zotavovacích akcí

Cizí jazyky pro cestovní ruch 

Účetnictví a daně pro cestovní ruch 

Doškolování pedagogů - akreditace DVPP 

Další kurzy a semináře