telefon : 224 917 908
 

HOME

Kurz.Průvodce cestovního ruchu

Kurz Průvodce pro region Praha

Zkouška.odborné způsobilosti

Zkouška Průvodce pro reg.Praha

Seminář - Průvodce Delegát

Kurz Pracovník cestovní kanceláře

Naše škola a učebny

Nadstandardní služby
při kurzech


Služby pro školy a pro firmy
Služby pro průvodce
Služby pro cestovní kanceláře

Kontakty
Linky

Nejslavnější Francouz ?

autor: Eliška Míkovcová; eli.m @centrum.cz

Na americké vojenské akademii West Point se vyučuje jeho strategie. V Izraeli je považován za ochránce Židů, který více než sto let před Balfourem předpověděl jejich návrat do Palestiny. Jeho jméno dnes prodává knihy, uzeniny i koňak. Jen ve Francii existuje 213 ochranných známek s jeho jménem. V Las Vegas by měl být vybudován zábavní komplex věnovaný pouze jemu. Součástí budou rekonstruovaná bojiště napoleonských válek, mezi kterými budou turisté jezdit vláčky.

Pro mnoho lidí je nejslavnějším Francouzem: Korsičan Napoleon Bonaparte.

Stendhal v předmluvě k „Napoleonovu životu“ píše: „Protože každý má na Napoleona určitý názor, tento životopis nemůže nikoho plně uspokojit. Je stejně těžké uspokojit čtenáře, když se píše o málo zajímavých věcech nebo zase o příliš zajímavých věcech.“

Podle francouzského historika Jeana Tularda bylo o prvním císaři Francie napsáno téměř 70 tisíc knih. Objevují se stále nové publikace, které se poměrně dobře prodávají. O zájmu čtenářů o napoleonskou problematiku svědčí i 4 francouzské časopisy specializované na dobu konzulátu a císařství. Největší z nich, Napoléon ler Magazine, má náklad 20 tisíc výtisků. Londýnský časopis First Empire se prodává v sedmi zemích světa.

JMÉNO K NEZAPLACENÍ

Napoleonovo jméno je výborným obchodním artiklem. Jeho osobní předměty se prodávají za desetitisíce eur. Pravost těchto předmětů je většinou velmi sporná, některé podvrhy byly vytvořeny ještě za Napoleonova života, takže se jejich pravost velmi těžko dokazuje. Na světě například koluje tolik vlasů připisovaných Napoleonovi, že by se z nich dalo vyrobit minimálně 20 paruk.

VZKŘÍŠENÉ BITVY

Oblíbená zábava Napoleonových obdivovatelů je rekonstrukce slavných bitev. Například u obce Borodino (Rusko) se každoročně 7. září schází až 200 tisíc lidí, aby shlédli bitvu při které Napoleon porazil Kutuzovovu ruskou armádu a otevřel si cestu k Moskvě.

Podobné akce probíhají (již tradičně) také na bojišti u jihomoravského Slavkova. Letos 2. prosince bude dvousté výročí této bitvy, jedné z nejkrvavějších v historii napoleonských válek. (Více o rekonstrukci bitvy u Slavkova na www.austerlitz2005.com ). Napoleon zde zvítězil nad rusko-rakouskou koalicí, která byla v přesile. Jeho úspěch dodnes připomíná pomník na Slavkovském bojišti, pařížské Slavkovské nádraží (Gare d’Austerlitz) nebo sloup na náměstí Vendôme.

Během napoleonských válek však zemřelo asi 800 000 lidí. Proč si tedy připomínáme vítězství za kterým stojí desítky tisíc mrtvých a stovky raněných?

NEZPOCHYBNITELNÝ PŘÍNOS

Existují však věci, které nesporně za připomenutí stojí. Je to například Napoleonův občanský zákoník Code civil (1804). Stal se vzorem podobných kodexů v mnoha zemích. Více než polovina z jeho 2283 paragrafů se ani výrazně nezměnila a platí v původní podobě dodnes.

Napoleon také zavedl číslování ulic na jedné straně lichými a na druhé sudými čísly, což se rozšířilo téměř do celé Evropy a používá se dodnes. Reformoval státní správu: do čela jednotlivých departementů postavil jediného člověka, prefekta. Také dnes zastupuje Francii na regionální úrovni stejně označený úředník.

Mezi další reformy patří i tří stupňová soustava škol a lycea zavedená v roce 1802.

Paříž dostala díky Napoleonovi kanalizaci, hasičský sbor, také rozsáhlou sbírku uměleckých děl (ta se stala základem dnešního Louvru).

Za Napoleonova konzulátu byla v roce 1800 založena francouzská centrální banka s monopolem na vydávání peněz. V roce 1802 zavedl řád Čestné legie, který je od té doby udělován lidem, jejichž činy mají být všem příkladem.

Napoleon podporoval také vědecký výzkum a za jeho vlády byl roce 1811 úspěšně dokončen výzkum výroby cukru z řepy (bylo to téměř nezbytné opatření, protože námořní blokáda Francie způsobila nedostatek cukru).

KDEPAK NAPOLEON ...

Kolem osoby Napoleona se budou vést spory asi pořád. Někteří tvrdí, že to byl Hitler devatenáctého století, druzí ho obdivují jako nesmírně vzdělaného a inteligentního člověka, který vše dělal „ve jménu míru“. K bitevním polím napoleonských válek každoročně směřují tisíce turistů a příznivců vojenské historie.

Zájem o Napoleona je zkrátka obrovský a stále roste.

autor: Eliška Míkovcová; eli.m @centrum.cz

 


O průvodcování, o zkoušce .......
Jak nejlépe uspět u zkoušky
Jak se připravit na zkoušku
Jak si najít práci průvodce
Nejčastěji kladené otázky
Živnostenský list a průvodce


Aktuality, různé ........
Pražský hrad - Zlatá ulička
Muzea aut a motocyklů
Muzeum Klobouků
Národní galerie
Muzeum obuvi - Zlín
Pozvánka na Vysočinu
Zámek Hořovice
Ekonomika CR
Veduta jako historický pramen
Nečekaná noční návštěva
Umíte prohrávat ?
České muzeum stříbra
Židovské muzeum 2005
Druhy časů
Návrat z Vídně r. 1969
Naše návštěva Máslovic
Jak vybrat správný jazykový kurz
Něco z historie Bratislavy
Václav Špála
Jak získat Živnostenský list
Ilegální přechod hranic
Jel Jaromír do ciziny
Příběh mrazivé sobotní noci v Hidasnémeti
Sám na Sahaře
Literatura pro prův.reg.Praha
Jak se správně píše ?
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Praha - archiv článků
Česká republika - archiv článků
Evropská unie - archiv článků
Archiv článků - různé

     
Holiday Tour - chalupy, chaty, priváty, rekreace, dovolená
     
 
 
Zde vždy naleznete nové aktuální informace, články, novinky nejen pro průvodce.
Pomozte nám vytvářet tento web ! Pište nám příhody průvodcování, různé zajímavosti, pošlete fotografie, zveřejníme je zde !

Osobní návštěva je možná pondělí až pátek od 9,00 do 17,00 hodin

TYRKYS, škola cestovního ruchu, Na Moráni 5, 120 00 Praha 2, tel: 224 916 485 fax: 224 922 452, email:tyrkys@jomys.com
Publikování nebo další šíření obsahu serveru tyrkys.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.