telefon : 224 917 908
 

HOME

Kurz.Průvodce cestovního ruchu

Kurz Průvodce pro region Praha

Zkouška.odborné způsobilosti

Zkouška Průvodce pro reg.Praha

Seminář - Průvodce Delegát

Kurz Pracovník cestovní kanceláře

Naše škola a učebny

Nadstandardní služby
při kurzech


Služby pro školy a pro firmy
Služby pro průvodce
Služby pro cestovní kanceláře

Kontakty
Linky

Muzeum Franze Kafky - Praha

Město K. Franz Kafka a Praha

Výstava Město K. Franz Kafka a Praha, instalovaná v unikátních prostorách Hergetovy cihelny na malostranském břehu Vltavy, má už za sebou úspěšnou cestu světem. Zrodila se roku 1999 v Barceloně, v městě přejícím umění, v němž se vážnost šedivých románských kostelíků z raného středověku dobře snáší s pestrou barevností soch Joana Miró. Katalánské Centrum současné kultury ji prezentovalo jako třetí ze série výstav měst světových spisovatelů po Dublinu Ira Jamese Joyce a Lisabonu Portugalce Fernanda Pessoy. Jejich tvůrcem je s týmem svých spolupracovníků Juan Insua. Úspěch barcelonské výstavy vyvolal její opakování v Židovském muzeu v New Yorku roku 2002, kde se jí dostalo výjimečně nadšeného přijetí. Z New Yorku pak byly vyslány významné apely k nám, aby výstavu uspořádalo i Kafkovo rodné město.

Úmysl ji uskutečnit v Praze byl už v době výstavy barcelonské, bránily mu však finanční důvody. Stal se skutečností, když se našla společnost odhodlaná záměr realizovat. Je pro to mnoho důvodů, např. že se poprvé na podobné výstavě podařilo zvýraznit český podíl na Kafkově životě a díle a od počátku na výstavě spolupracovat při natáčení českých lokalit a při prezentaci české recepce Kafkova díla. Tento český podíl je dosud, z důvodů politické situace u nás za minulého režimu i z důvodů jazykové bariéry, nedostatečně znám a zachycen.

Výstava Město K. Franz Kafka a Praha se liší od většiny z mnoha výstav na kafkovské téma. Ty jsou většinou dokumentační, směřující k prezentaci dokumentů. Tato výstava naopak z dokumentů vychází a vytváří na jejich základě metaforický obraz Kafkova života a díla. Výstava má dvě části. První, nazvaná Existenciální prostor kategorizuje hlavní události života a vlivy prostředí, v němž Kafka v Praze žil. Druhá, nazvaná Imaginární topografie ukazuje, jak se u Kafky fyzická realita Prahy a jeho život v ní složitě proměňuje v metaforický obraz. Na výstavě ožívají fotografie lidí a míst, rukopisy a knihy v důmyslně koncipovaných instalacích s využitím nejmodernější audiovizuální techniky. Slovo, obraz, světlo a hudba tu vytvářejí symfonický celek. Náplň výstavy je zachycena v reprezentativním katalogu ve třech jazykových verzích (české, německé a anglické). Jeho druhá část navíc obsahuje 8 studií od světových Kafkovských badatelů.

Společnost COPA byla založena v roce 1996 panem Sebastianem Pawlowskim. Zabývá se realizací investičních projektů a rekonstrukcemi historických budov. Od roku 1998 je také provozovatelem Muchova muzea v Panské ulici. V roce 2003 otevřela v komplexu Hergetovy cihelny na Malé Straně, díky spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze, unikátní dlouhodobou výstavu šperku a zlatnických prací - Pražský kabinet šperku. V loňském roce zde rovněž proběhly výstavy Šperk objektem, objekt šperkem (výstava současného šperku a designu), Český granát (představena byla největší sbírka českého granátu v Čechách, zápůjčka z Národního muzea v Praze) a Řev lva (ve spolupráci se Sdružením zlatníků a stříbrníků města Edingburgu a Skotským národním muzeem).


Zápis do kurzů průvodců zahájen ! 

Pořádáme kurzy a zkoušky cestovního ruchu, kurzy a zkoušky pro průvodce Prahou, kurzy pro pracovníky cestovních kanceláří, hotelů a informačních center. Konáme rekvalifikační a doškolovací kurzy. Připravíme školení přesně dle Vašich požadavků.

 


O průvodcování, o zkoušce .......
Co obnáší kurzy průvodce
Jak nejlépe uspět u zkoušky
Jak se připravit na zkoušku
Doporučená literatura

Jak si vybrat správný jazykový kurz
Jak si najít práci průvodce
Nejčastěji kladené otázky
Umíte prohrávat ?
Živnostenský list a průvodce
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Jak získat Živnostenský list


Aktuality, různé ........
Co víte o kraslicích ?
Ještěd
Veselý kopec u Hlinska
Český ráj
Moravoslezské muzeum Brno
Vybraná muzea voskových figur
Muzeum romské kultury
Nejslavnější Francouz ?
Zámek Sychrov
Muzeum obuvi Zlín
Expozice Národní galerie

Každý turista se v Praze optá
Pražský hrad - Zlatá ulička
Památky UNESCO na Vysočině
Památky UNESCO
Vybraná muzea aut a motocyklů
Muzeum klobouků




   
Zde vždy naleznete nové aktuální informace, články, novinky nejen pro průvodce.
Pomozte nám vytvářet tento web ! Pište nám příhody průvodcování, různé zajímavosti, pošlete fotografie, zveřejníme je zde !

Osobní návštěva je možná pondělí až pátek od 9,00 do 17,00 hodin

TYRKYS, škola cestovního ruchu, Na Moráni 5, 120 00 Praha 2, tel: 224 916 485 fax: 224 922 452, email:tyrkys@jomys.com
Publikování nebo další šíření obsahu serveru tyrkys.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.