telefon : 224 917 908
 

HOME

Kurz.Průvodce cestovního ruchu

Kurz Průvodce pro region Praha

Zkouška.odborné způsobilosti

Zkouška Průvodce pro reg.Praha

Seminář - Průvodce Delegát

Kurz Pracovník cestovní kanceláře

Naše škola a učebny

Nadstandardní služby
při kurzech


Služby pro školy a pro firmy
Služby pro průvodce
Služby pro cestovní kanceláře

Kontakty
Linky

Český ráj

Český ráj je nejstarším velkoplošným chráněným územím v České republice -  chráněná krajinná oblast tu byla založena již v roce 1955. Pískovcové skály a hluboké lesy střídají rybníky, rázovité vesnice s původní architekturou a řada pohádkových hradů a zámků.

Skály a vyhlídky
Český ráj se nachází v oblasti plochých pahorkatin v místech, kde v pradávných dobách bylo dno moře. To zde zanechalo pískovcové usazeniny, z nichž později činností vody vznikly skalní útvary, které jsou dnes zřejmě nejtypičtějším krajinným prvkem Českého ráje. Na území Libereckého kraje je nejznámější Hruboskalské skalní město s řadou pozoruhodných útvarů (např. soutěska Myší díra na cestě spojující Hrubou Skálu a Sedmihorky). Jedno z nejúžasnější panoramat v celém Česku nabízí nedaleká Mariánská vyhlídka. Na území Královéhradeckého kraje jsou nejznámějším skalním městem Českého ráje Prachovské skály, ve Středočeském kraji pak Drábské světničky se zbytky středověkého skalního hradu. Ve zdejších skalách bylo vytesáno na 30 místností, které jsou dnes vyhledávanou atrakcí.

Nedobytné trosky
Pískovcový reliéf Českého ráje byl v pozdějších dobách na několika mítech narušen sopečnou činností, která je dnes již minulostí. Památkou na vyhaslé sopky jsou čedičové kupy a další útvary, jež zvoří nejvýraznější dominanty krajiny Českého ráje. Jednou z takových dominant je vrch Vyskeř, který se nachází uprostřed Českého ráje. Nejznámějším sopečným útvarem Českého ráje jsou však bezesporu Trosky.

Trosky jsou dvojice bývalých sopouchů, z jejich okolí byl vodou odnesen méně odolný horninový materiál. Dnes je silueta těchto dvou věží nezaměnitelným symbolem Českého ráje a jednou z největších přírodních zajímavostí Evropy. Jedinečného přírodního útvaru využil ve středověku Čeněk z Vartemberka, který tu ve 14. století založil prakticky nedobytný hrad. Na obou skalách byly vybudovány hradní věže. Věži na štíhlejším sopouchu se od té doby říká Panna, nižší a silnější věž se nazývá Baba. Hrad byl vypálen v 17. století a od té doby zůstaly jen jeho trosky, podle nichž se dnes toto místo nazývá.

Lidová architektura
Pro Český ráj jsou typické dřevěné roubené domy (tzv. pojizerské roubenky). Jeden z nejkrásnějších souborů těchto domů se nachází ve vesnici Vesec severně od městečka Sobotka (Královéhradecký kraj). Chalupy jsou tu rozestavené kolem návsi,  takže celá vesnice má kulatý půdorys, takovým vesnicím se říká "okrouhlice". Další krásnou ukázkou lidové architektury je Kopicův statek mezi zámkem Hrubá Skála a hradem Valdštejn. Zachovalý statek obohatil jeho poslední majitel o galerii plastik vytesaných do nedalekých pískovcových skal.

Hrady a zámky
Krajinu Českého ráje obohacují také hrady a zámky. Nejznámějším je zřejmě hrad Kost v jižní části Českého ráje nedaleko Sobotky. Hrad byl založen již ve 14 . století na skalním ostrohu v místě, kde se sbíhají tři údolí. Hrad během své historie vystřídal mnoho majitelů, vlastnili jej mimo jiné slavný Albrecht z Valdštejna nebo známé šlechtické rody Lobkoviců a Černínů. Přestal být využíván v 18. století, zpustl a opraven byl teprve ve druhé polovině 20. století, kdy se z něj stala významná historická památka. V součastnosti, kdy je hrad v majetku šlechtického rodu Kinských se uvnitř nachází mimo jiné sbírky historických zbraní a umělecké expozice.

Jen kousek od Kosti stojí na návrší nad městem Sobotka  zámeček Humprecht. Bývalý lovecký zámek byl založen v 17. století a má neobvyklý oválný půdorys. Kost i Humprecht se již nacházejí v Královéhradeckém kraji.

Na území Libereckého kraje můžeme kromě již zmiňovaných Trosek nalézt například zámek Hrubá Skála nedaleko Turnova. Na místě dnešní stavby stál původně středověký hrad, současný renesanční zámek tu byl postaven až v 16. století. Jen několik kilometrů od Hrubé Skály směrem k Turnovu se tyčí raně gotický hrad Valdštejn. Ten je nejstarším hradem Českého ráje - byl založen již ve 13. století.

Od Valdštejna i Hrubé Skály se naskýtají výhledy směrem na severovýchod na hřbet hory Kozákov. Za dobrého počasí odtud bývají vidět i hřebeny nejvyšších českých hor Krkonoš.

Zápis do kurzů průvodců zahájen ! 

Pořádáme kurzy a zkoušky cestovního ruchu, kurzy a zkoušky pro průvodce Prahou, kurzy pro pracovníky cestovních kanceláří, hotelů a informačních center. Konáme rekvalifikační a doškolovací kurzy. Připravíme školení přesně dle Vašich požadavků.

 


O průvodcování, o zkoušce .......
Co obnáší kurzy průvodce
Jak nejlépe uspět u zkoušky
Jak se připravit na zkoušku
Doporučená literatura

Jak si vybrat správný jazykový kurz
Jak si najít práci průvodce
Nejčastěji kladené otázky
Umíte prohrávat ?
Živnostenský list a průvodce
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Jak získat Živnostenský list


Aktuality, různé ........
Vybraná muzea voskových figur
Muzeum romské kultury
Nejslavnější Francouz ?
Zámek Sychrov
Muzeum obuvi Zlín
Expozice Národní galerie

Pobyták na Krku
Každý turista se v Praze optá
Pražský hrad - Zlatá ulička
Památky UNESCO na Vysočině
Památky UNESCO
Vybraná muzea aut a motocyklů
Muzeum klobouků
Pozvánka na Vysočinu
Zámek Hořovice
Ekonomika CR
Veduta jako historický pramen
Nečekaná noční návštěva
Umíte prohrávat ?
České muzeum stříbra
Druhy časů
Jak vybrat správný jazykový kurz
Něco z historie Bratislavy
Jak získat Živnostenský list
Ilegální přechod hranic
Jel Jaromír do ciziny
Příběh mrazivé sobotní noci v Hidasnémeti
Literatura pro prův.reg.Praha
Jak se správně píše ?
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Praha - archiv článků
Česká republika - archiv článků
Evropská unie - archiv článků
Archiv článků - různé

   
Zde vždy naleznete nové aktuální informace, články, novinky nejen pro průvodce.
Pomozte nám vytvářet tento web ! Pište nám příhody průvodcování, různé zajímavosti, pošlete fotografie, zveřejníme je zde !

Osobní návštěva je možná pondělí až pátek od 9,00 do 17,00 hodin

TYRKYS, škola cestovního ruchu, Na Moráni 5, 120 00 Praha 2, tel: 224 916 485 fax: 224 922 452, email:tyrkys@jomys.com
Publikování nebo další šíření obsahu serveru tyrkys.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.


Holiday Tour - chalupy, chaty, priváty, rekreace, dovolená