telefon : 224 917 908
 

HOME

Kurz.Průvodce cestovního ruchu

Kurz Průvodce pro region Praha

Zkouška.odborné způsobilosti

Zkouška Průvodce pro reg.Praha

Seminář - Průvodce Delegát

Kurz Pracovník cestovní kanceláře

Naše škola a učebny

Nadstandardní služby
při kurzech


Služby pro školy a pro firmy
Služby pro průvodce
Služby pro cestovní kanceláře

Kontakty
Linky

Zámek Sychrov

Zdroj : webovská prezentace zámku

Zámek francouzského rodu Rohanů se nachází v Libereckém kraji a leží asi 6 km severozápadně od Turnova.

Původně,  na počátku 15. století, stávala v těchto místech tvrz. Možná jí jméno daly nevlídné, sychravé podještědské zimy, možná se její zakladatel jmenoval Sychra, to bohužel nikdo neví. Je však známo, že nevelké panství střídalo majitele z řad místních méně významných rodů až do počátku třicetileté války (1618). Za stavovského povstání se tehdejší majitelé Kyjovští z Kyjova postavili proti jeho císařské Milosti a sychrovské panství se po porážce na bílého hoře stalo součástí impéria Albrechta z Valdštejna. Po Albrechtově zavraždění a rozpadu jeho panství získala Sychrov rodina Lamottů z Frintroppu, která v letech 1690 - 93 nahradila pustnoucí tvrz raně barokním zámkem. Po čase se svijanské panství se Sychrovem opět na několik desetiletí vrátilo do rukou Valdštejnů. V roce 1820 však vstupuje na scénu francouzský rod Rohanů, konkrétně Karel Alain Gabriel Rohan, který poté co od císaře Františka I. získal knížecí titul, kupuje od Valdštejnů panství se zámkem Sychrov.

Přestavby hodné králů
Prostý barokní zámek rozhodně nesplňoval představy Karla Rohana o sídle potomků jednoho z nejmocnější rodů Francie, proto v letech 1822-34 prošel objekt zásadní klasicizující přestavbou. Další přestavbu provedl v letech 1847-62 bratranec princezny Berty Kamil Josef Filip Idesbald Rohan Guémené. Zámek tehdy dostal svou současnou podobu ve stylu historizující gotiky a jeho siluetu změnila dvojice věží: hranolová Rohanská a okrouhlá Bretaňská, inspirovaná francouzskou hradní architekturou. Kamil Rohan byl mimo jiné vynikajícím botanikem a své teoretické znalosti uvedl v život v proslulém zámeckém parku. Na ploše 23 hektarů byly vysazeny vzácné, cizokrajné dřeviny v ohromujícím počtu. Na park navázala  obora pro chov divoké zvěře a v parku samotném vyrostla řada zajímavých romantických staveb: Arturův hrad, Čínský most, oranžerie nebo vodárenská věž.

Knížecí komnaty
Hlavním pokladem sychrovského zámku jsou bezesporu jeho interiéry. Doslova každý metr labyrintu zámeckých komnat a chodeb nabízí nějakou zajímavost. V zámeckých interiérech i chodbách je unikátní galerie portrétů knížecí rodiny. Zámecká knihovna čítá přes 7200 svazů a vedle loveckého pokoje naleznete rodové muzeum Rohanů. Většina místností je vybavena jedinečnými kazetovými stropy a vyřezávaným, historizujícim nábytkem.

Každé léto jsou pořádány v zámeckém parku slavnosti, jejichž základem jsou starobylé obyčeje starých Normanů. Takovými slavnostmi bývají Slavnosti ohně, Střelecké nebo Skotské hry.

Zámek byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou a každoročně se těší velkému zájmu návštěvníků.

Inspirace k mistrovské hudbě génia
V letech 1877-1896 hostily zámecké zdi světově nejproslulejšího z našich hudebních skladatelů - Antonína Dvořáka. V klidných zákoutích zámeckého parku nalézal inspiraci pro svá hudební díla. Prokazatelně zde zkomponoval své opery Dimitrij a Boris Godunov a několik koncertů a opusů. Na Dvořáka se na Sychrově nezapomnělo. Nejenže na správní budově zámku, v níž bydlel jeho přítel Alois Göbl, muzikant a patronátní komisař, je umístěna skladatelova pamětní deska, ale zpěvácký spolek v Turnově jehož se stal Dvořák čestným členem, se zasloužil o vznik tradičního hudebního festivalu "Dvořákův Turnov a Sychrov". Díky tomu jsou zde každým rokem mistrova díla interpretována předními soudobými umělci.

Zápis do kurzů průvodců zahájen ! 

Pořádáme kurzy a zkoušky cestovního ruchu, kurzy a zkoušky pro průvodce Prahou, kurzy pro pracovníky cestovních kanceláří, hotelů a informačních center. Konáme rekvalifikační a doškolovací kurzy. Připravíme školení přesně dle Vašich požadavků.

 


O průvodcování, o zkoušce .......
Co obnáší kurzy průvodce
Jak nejlépe uspět u zkoušky
Jak se připravit na zkoušku
Doporučená literatura

Jak si vybrat správný jazykový kurz
Jak si najít práci průvodce
Nejčastěji kladené otázky
Umíte prohrávat ?
Živnostenský list a průvodce
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Jak získat Živnostenský list


Aktuality, různé ........
Každý turista se v Praze optá
Pražský hrad - Zlatá ulička
Památky UNESCO na Vysočině
Památky UNESCO
Vybraná muzea aut a motocyklů
Muzeum klobouků
Pozvánka na Vysočinu
Zámek Hořovice
Ekonomika CR
Veduta jako historický pramen
Nečekaná noční návštěva
Umíte prohrávat ?
České muzeum stříbra
Druhy časů
Návrat z Vídně r. 1969
Naše návštěva Máslovic
Jak vybrat správný jazykový kurz
Něco z historie Bratislavy
Václav Špála
Jak získat Živnostenský list
Ilegální přechod hranic
Jel Jaromír do ciziny
Příběh mrazivé sobotní noci v Hidasnémeti
Sám na Sahaře
Literatura pro prův.reg.Praha
Jak se správně píše ?
Zákon o zaměstnanosti a průvodci

Praha - archiv článků
Česká republika - archiv článků
Evropská unie - archiv článků
Archiv článků - různé


Zde vždy naleznete nové aktuální informace, články, novinky nejen pro průvodce.
Pomozte nám vytvářet tento web ! Pište nám příhody průvodcování, různé zajímavosti, pošlete fotografie, zveřejníme je zde !
 

Osobní návštěva je možná pondělí až pátek od 9,00 do 17,00 hodin

TYRKYS, škola cestovního ruchu, Na Moráni 5, 120 00 Praha 2, tel: 224 916 485 fax: 224 922 452, email:tyrkys@jomys.com
Publikování nebo další šíření obsahu serveru tyrkys.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

 

Holiday Tour - chalupy, chaty, priváty, rekreace, dovolená