Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menu

Proč jsou vařená vejce natvrdo a Karlův most neoddělitelnou součástí pražského života?

Karlův most je opředen celou řadou záhad a zajímavostí. Jednou z nich je, zda se do malty přidávala nebo nepřidávala vejce. Toť otázka, jak to doopravdy bylo.

  • V roce 2008 se při opravách Karlova mostu zdálo, že vědci záhadu rozluštili, protože sdělili, že v odebraném vzorku z Karlova mostu se podařilo prokázat stopy vaječných bílkovin.
  • A hned o dva roky později v roce 2010 naopak vědci z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze tuto teorii vyvrátili a uvedli, že při stavbě Karlova mostu se využívala tzv. římská malta, receptura, o které se všichni domnívali, že zanikla a středověcí stavitelé ji nemohli znát. 

Ať to bylo jakkoliv, jisté je, že Karel IV. určitě chtěl, aby most byl náležitě pevný. A to se podařilo, však také most přežil více než 600 let.

A  tak se po řadu let traduje, že pro lepší pevnost se do malty měla přidávat syrová vejce.

  • Ta se svážela ze všech koutů království.
  • A protože z Velvar do Prahy to bylo docela daleko a velvarští se báli, aby se vejce nerozbila a tak je uvařili natvrdo.
  • Pro tento čin se stali nejen terčem posměchu, ale zapsali se tím do dějin a pokud to je pravda, tak se lidé pracující na stavbě mostu tehdy pořádně najedli. 

Na tuto tradici letos navázal již sedmý ročník „Vajíčkobraní“. 

vajíčkobraní, foto M Kopřiva
Ve 13 hodin se od Malostranské mostecké věže vydal průvod velvarských občanů – představitelů tzv. Tvrdovaječnictví nebo chcete-li raději Tvrdovaječníků přes Karlův most směrem ke Křížovnickému náměstí. V průvodu nesli řadu zajímavých hesel, jako například "bez vajec nejsou koláče". 

Foto Miroslav Kopřiva Karlův most
Velvarští jsou na svou tradici náležitě hrdí a vybírají ta nejlepší vejce od velvarských slepic, které uvaří a donesou do Prahy.

Sláva to byla veliká.

Pražané i průvodci s turisty se sbíhali ze všech stran a podivovali se velkolepé podívané, která vyvrcholila předání natvrdo uvařených vajec primátorovi hl. města Prahy. Na úspěch celé akce si připili vaječným koňakem. 


Pražané tak získali cca 450 vařených vajec, které si rozebrali a pokračovali k dalšímu poznávání a radovánkám do Muzea Karlova mostu. 

Text:   PhDr. Jolana Kopřiva Myslivcová
Foto   Miroslav Kopřiva 

Přihlaste se na! 

Kurzy a státní zkoušky

Přidejte se k nám! Zažili jsme společně: 

a mnoho dalších akcí

Přečtěte si také: